Авангардівська ТГ - це сучасна територія комфорту у передмісті Одеси, а також, згідно з оцінками фахівців, одна з найефективніших і найспроможніших громад України. Як вдалося отримати настільки схвальні оцінки та чим взагалі живе Авангардівська громада, ми спитали у її голови Сергія Хрустовського, який увійшов до заповітної сотні рейтингу «100 впливових одеситів».

- Класичне питання, яке ми ставимо всім лауреатам рейтингу «100 впливових одеситів»: що для вас є впливовість?

- Це можливість впливати на процеси, бути почутим, донести свою думку, яка, можливо, відрізняється від загальноприйнятої та не буде сприйнята і підтримана саме в той момент. Але з часом прийде розуміння, що відповідний намір чи рішення є важливими та необхідними, передусім – для благополуччя, комфорту та безпеки жителів села, селища, громади, регіону чи країни в цілому. Ми маємо завжди пам’ятати, що нас обрали люди, надавши нам відповідний кредит довіри, а тому маємо робити все, щоб їм було комфортніше жити.

Для прикладу розповім про проєкт, мрія втілити який жевріла вже багато років. Так,  два роки тому ми збудували Центр безпеки громадян. Це унікальний проєкт, перший на Одещині. До того ж отримав схвальний відгук від Президента України Володимира Зеленського . А найважливіше те, що з появою Центру, людям стало комфортніше. Я, як і кожен житель нашої Громади, знаю, якщо щось станеться, якась надзвичайна ситуація - через декілька хвилин працівники ЦБГ будуть на місці. При цьому заклад ще й приносить матеріальну вигоду, адже якщо у минулому році на його утримання витрачено 5 млн грн, то завдяки роботі рятувальників вдалося зберегти майно жителів та суб’єктів господарювання Громади на 6,3 млн грн.

17

- Розкажіть, чим живе сьогодні ваша ТГ, якими глобальними проєктами ви займаєтесь?

Наша Громада є самодостатньою й економічно спроможною, адже надходження до бюджету від низки суб'єктів підприємництва дають змогу успішно функціонувати культурно-освітній, соціальній, житлово-комунальній сферам діяльності.

Стратегія розвитку Авангардівської Громади, яка була затверджена ще у 2019 році, містить 96 проєктів. Частину з них уже вдалося втілити в життя, що безумовно надихає та спонукає працювати далі. Так, навесні цього року у житловому масиві "Сьоме небо" розпочав роботу дитячий садок "Мадагаскар", збудований з нуля у рекордні дев’ять місяців за рахунок співфінансування з трьох джерел: селищного, а також обласного та державного бюджетів. Даний об’єкт отримав високу оцінку У Мінрегіоні, а за підсумками 2020 року його віднесено до кращих об’єктів програми Президента "Велике будівництво" у відповідній категорії соціальних об’єктів.

Можу зі впевненістю сказати, що основні інвестиції для Громади сьогодні - це інвестиції у дітей та молодь!

Цього року ми розробили проєктну документацію для проведення реконструкції Новодолинського ліцею. Будівля потребує негайної заміни даху, укріплення та утеплення стін. Планується благоустрій прилеглої території. Хочу зауважити, що ми вже пройшли такий шлях з капітальним ремонтом Прилиманської школи, яка після об’єднання була в незадовільному стані, а тому маємо відповідний досвід та алгоритм дій.

Наразі виготовляється проектно-кошторисна документація для будівництва дитячого садочку у с. Прилиманське.

Також, за рішенням суду ми прийняли на баланс недобудований дитсадок у с. Нова Долина, спорудження якого колись розпочав забудовник житлового масиву "Озерки", однак у зв’язку з фінансовою кризою так і не завершив об’єкт. Для того, щоб маленькі новодолинці пішли до власного дитсадку потрібно це близько 20 млн грн.

3 5

Наприкінці 2020 року до нашої Громади увійшли селища колишнього Біляївського району – Хлібодарське та Радісне. Вже сьогодні заплановано чимало проєктів, які потрібно першочергово реалізувати саме тут, адже у селищі Хлібодарське відсутня школа - діти навчаються у пристосованому приміщенні будинку культури, а розроблений колись районним відділом освіти проєкт будівництва школи складає 250 млн грн та є нераціональним. З початку року ми шукали варіанти вирішення цієї гострої проблеми, і навіть зверталися до Національної академії аграрних наук України (далі – НААН) з проханням передати на баланс селищній раді приміщення, що знаходиться у самому серці селища. Трьохповерхова будівля НААНу нині не в кращому стані - дах вже кілька років потребує капітального ремонту, а більшість приміщень пустують. Занепала і прилегла територія. Однак, на жаль, наш намір поки не вдалося втілити в життя.

Важливими для нас є і питання екології. Однією з найболючіших проблем для нашої Громади є розміщення на частині її території, в с. Нова Долина, на відстані 350 метрів до найближчих садових будинків кооперативу, полігону твердих побутових відходів м. Одеси «Дальницькі кар’єри».

Наша Громада має надзвичайно вигідне економіко-географічне положення, адже знаходиться в передмісті обласного центру, а через її територію проходить чотири дороги міжнародного та регіонального значення. З одного боку це обумовлює її високу інвестиційну привабливість, а з іншого, як не раз зауважував голова Одеської обласної державної адміністрації Гриневецький Сергій Рафаїлович, це і додаткові зобов’язання, адже її територія  має завжди бути охайною, чистою та привітною до гостей. Спільними зусиллями комунальних установ, підприємців та жителів Громади нам це вдається!

- Частиною Авангарду є житловий масив «Сьоме небо». Він активно забудовується та заселяється, і однією з головних його проблем є відсутність школи. Чи планується там навчальний заклад? Ну і чим, власне, живе «Сьоме небо»?

Перш за все скажу, що я дуже радію тому, що переважна частина мешканців житлового масиву "Сьоме небо" це молоді сім’ї з дітьми. Так, звісно це нові виклики та зобов’язання для нас, як органу місцевого самоврядування, але на противагу демографічній ситуації в країні та світі, чисельність жителів нашої Громади щороку зростає та поповнюється молодими жителями, які створюють сім’ї, народжують дітей…

Нині територія житлового масиву "Сьоме небо" закріплена за Прилиманським ліцеєм, до якого щоденно здійснюється підвезення дітей шкільними автобусами. Як я вже говорив, будівля ліцею повністю відремонтована та обладнана найсучаснішою технікою. Поруч зі школою збудовано міні-футбольне поле та воркаут. Навпроти - розміщується сучасний дитячий майданчик, відремонтований навесні. Цього року до Прилиманського ліцею пішли рекордні 10-ть перших класів. Відтепер у нас є 1-Л клас. Не знаю чи вдалося комусь в країні у цьому році перевершити наш рекорд.

Фінансуванню закладів освіти Громади приділяється належна увага, хоча це і суттєве навантаження на місцевий бюджет, яке дещо стримує втілення інших проєктів. Так, утримання ДНЗ "Мадагаскар" для бюджету Громади вартує 30 млн грн на рік.

11 2

Зважаючи, що в Громаді активними темпами ведеться житлова забудова, відміна пайової участі також суттєво позначилася на дохідній частині бюджету.
Мабуть однією з найгостріших проблем, яка сьогодні стримує розвиток нашої Громади, є те, що майже половина жителів зареєстровані на території інших населених пунктів. Так, згідно даних статистики, в Авангардівській Громаді мешкає 20 тисяч жителів, а фактично - 40. Це створює суттєве навантаження на соціальну, освітню сфери, транспорту інфраструктуру, заклади охорони здоров’я. Тому, наше завдання пояснити людям ті переваги, які вони отримають, зареєструвавшись в Громаді, адже мова йде про гарні відремонтовані дороги, освітлені тротуари, нові дитячі майданчики і багато чого іншого для їх комфорту та безпеки.

Серед ключових проєктів, пов’язаних з житловим масивом "Сьоме небо" - будівництво альтернативного виїзду для розвантаження транспортного потоку. Наразі готуємося до проведення тендеру.

Ну і звичайно, повертаючись до питання про школу на "Сьомому небі", зауважу, що поряд з дитсадком, згідно Генплану передбачено ділянку для її розміщення.

- Є якісь приблизні терміни по школі на «Сьомому небі»?

- Поки ні, однак наразі на етапі завершення будівництво школи в центральній частині селища Авангард. Об’єкт зводиться з нуля. Як не прикро, але в Авангарді ніколи не було своєї школи. У складні 2014-2015 роки ми побудували тут школу першого ступеня. До кінця року маємо амбітні плани - завершити розпочате будівництво школи ІІ-ІІІ ступенів. Це дозволить розвантажити інші навчальні заклади Громади та охопити освітою дітей Громади, які вчаться в школах м.Одеса.

- Які у вас стосунки з одеською владою?

- Ми завжди з повагою відносимося до Громади міста Одеси та інших Громад з якими межуємо.

Географічна близькість обумовила наявність з містом Одеса низки спільних проблемних питань, в першу чергу це логістика, транспорт, сміттєзвалище, про яке я вже згадував. Їх реально вирішити, зібравшись та обговоривши на рівних правах.

- Ви очолюєте Громаду Авангарду з 2010 року. 11 років – немалий час. Рано чи пізно настане момент, коли ви перестанете очолювати Авангардівську ТГ. Яким ви хочете запам'ятатися жителям Громади?

Так, з 2010 року по теперішній час очолюю Авангардівську Громаду, до складу якої сьогодні входить п’ять населених пунктів. Також з квітня 2012 року є керівником Одеського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад (нині – реорганізоване у Всеукраїнську асоціацію громад). Асоціація створена для об’єднання зусиль сільських та селищних рад, спрямованих на захист прав та інтересів відповідних територіальних Громад.

За даний період вдалося чимало зробити - побудувати соціально важливі об’єкти: ЦНАП, школу садочок, дороги та багато іншого. Спільно з членами Всеукраїнської асоціації громад підтримували процес децентралізації, передачу повноважнь на місця та формування спроможних територіальних громад.

Чи буду йти на наступну каденцію, я ще для себе не вирішив. Перш ніж прийняти будь-яке рішення, насамперед я запитую себе: «А що скажуть люди?». Тому, і у питанні «Чи йти на наступні вибори?» я дослухатимусь до думки жителів нашої Громади, до того, як вони оцінюють те, що вдалося зробити, наскільки підтримують ініційовані наміри.

Щодо питання яким би я хотів запам’ятатися жителям, скажу, що переді мною є гарний приклад - Добрянський Віктор Леонтійович (засновник промринку «Сьомий кілометр». – Ред.), який був для мене і вчителем, і  мудрим наставником. А в нього було чому повчитися. Свого часу я працював юристом на його підприємстві. Багато років його запрошували очолити високі посади, але головною рисою характеру Віктора Леонтійовича була порядність. Він працював і жив заради людей, а власні інтереси відсував на другий-третій план. Він завжди говорив: не замахуйся на велике, роби те, що можеш, проковтни той кусок хліба, який ти можеш проковтнути. Віктор Леонтійович залишив по собі добру та світлу пам’ять.

Для мене розвинута Громада та, де вміло розпоряджаються отриманими ресурсами та інвестують в дітей та молодь, де, окрім матеріального, дбають про духовне, де вчяться новому, і не бояться змін.

Нашій Громаді ще є над чим працювати, але я щасливий від того, що ми спромоглися вийти на шлях істотних змін на краще.

До речі, поки готувалася стаття, ми отримали гарну звістку про те, що за результатами конкурсу, який проводився Одеською обласною радою,село Прилиманськевизначено «Кращим сільським населеним пунктом з благоустрою в Одеській області».

За 2018-2020 роки на розвиток інфраструктури села було виділено більше 150 мільйонів гривень, за рахунок якихпроведено капітальний ремонт закладу загальної середньої освіти, амбулаторії, побудовано два багатофункціональних спортивних майданчики, штучне поле для гри в міні-футбол, скейт-парк, дитячий майданчик, улаштовано дорожнє покриття, пішохідні доріжки, мережі водозабезпечення і водовідведення, вуличного освітлення та інші заходи пов’язані з благоустроєм та озелененням населеного пункту.

Також нагадаємо, що у 2012, 2016 і 2020 рр селище Авангард ставало переможцем обласного конкурсу сільських та селищних рад з розвитку соціальної інфраструктури та благоустрою території.

За 2011 рік селище Авангард  нагороджене перехідним кубком і дипломом «Селище найкращого благоустрою» у Всеукраїнському конкурсі «Населений пункт найкращого благоустрою і підтримки громадського порядку».

Журналіст Дмитро Туканов