Громадська організація «Спілка юристів Одеської області» звернулась до Президента України Володимира Зеленського, як гаранта Конституції України з приводу кадрової ситуації, яка склалась в український судах в цілому, та судах м. Одеси та Одеської області.

Наразі в судовій владі України спостерігається кадровий колапс – дефіцит суддівських кадрів становить 29 % від затвердженої штатної чисельності (2094 суддівські посади). Із 7304 штатних посад суддів фактично заповнені 5210, з яких повноважними є 4659 суддів. Кількість суддів, які здійснюють правосуддя, становить лише 64 %  від затвердженої кількості штатних посад суддів. Крім того, такими, що не завершили процедуру проходження кваліфікаційного оцінювання, залишаються понад 2000 суддів, що унеможливлює реалізацію громадянами України права на справедливий суд, гарантованого статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та статтею 14 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права.

Тривала кадрова криза призвела до надмірного підвищення навантаження на діючих суддів, до виснаження суддівського корпусу, оскільки впродовж майже 5 років працювати з однаковою ефективністю в шаленому ритмі фізично неможливо.

Як наслідок, українці змушені в буквальному сенсі стояти в черзі за правосуддям, роками очікувати рішення суду у справах, розгляд яких згідно положень чинних процесуальних кодексів має бути максимально оперативним та пріоритетним.

Громадська організація «Спілка юристів Одеської області» з метою вирішення питання заповнення вакантних посад суддів, недопущення припинення роботи судових установ і порушення права громадян на доступ до правосуддя звернулась до Президента України, як до гаранта Конституції України, із проханням видати укази про призначення на посади суддів кандидатів, стосовно яких Вищою радою правосуддя внесені відповідні подання, та привести до присяги 51 суддю, призначеного на посаду.

Також, Спілка юристів Одеської області звернулась до комітету Верховної Ради України з питань правової політики, до Вищої ради правосуддя та просить звернутись до Президента України із проханням про призначення на посади суддів відповідних кандидатів та приведення їх до присяги.

«Наголошуємо, що проблема нестачі суддівських кадрів потребує негайного вирішення, щоб люди не стояли в черзі за судовим захистом, справи не накопичувались в судах, а їх розгляд здійснювався у розумні строки», - зазначається у зверненні.

Иточник: konstruktiv-news.