Крім портрету, Катерина Білетіна працює в інших жанрах живопису - вона автор прекрасних пейзажів і жанрових картин, а також ілюструє книжки, зокрема Лесі Ворониної, Ірен Роздобудько, Зірки Мензатюк.

Твори Катерини Білетіної експонуються на виставках в Україні й за кордоном і є окрасою багатьох приватних колекцій в усьому світі.

З 26 грудня 2021 р. до 23 січня 2022 р. в Чорноморському музеї образотворчого мистецтва імені Олександра Білого на Одещині відбувається виставка Катерини Білетіної «Український портрет».

На своїй виставці художниця пропонує глядачам взяти участь в театралізованому перформансі, де відбувається магічне пеевтілення пересічного громадянина на українця за допомогою перевдягання в український автентичний одяг. Кожен, хто одягає вишиванку, торкаєтьсядо свого коріння і має можливість відчути себе українцем. 

Майбутня художниця народилася в Єкатеринбурзі. У дитинстві переїхала з батьками до Херсона, закінчила художню школу. Потім - Одеське державне художнє училище, Національну академію образотворчого мистецтва й архітектури в Києві. Живе і працює в Одесі.

Катерина Білетіна створює портрети сучасників з різних регіонів України в автентичних українських строях, вона авторка книги-альбому авторських реконструкцій українського одягу «Беззахисність перед красою».

«Немає нічого цікавішого, ніж людське обличчя. Саме це у мистецтві мене приваблює найбільше», - говорить художниця.

photo_2022-01-04_17-16-25.jpg

Катерина Білетіна працювала ілюстраторкою в культовому дитячому журналі «Соняшник».

«Моє захоплення українською культурою розпочалося зі співпраці в дитячому журналі «Соняшник», де головним редактором була Леся Воронина - українська патріотка, письменниця та радіоведуча. Знайомство з пані Лесею перетворилося на свято серед академічних буднів», - згадувала Катерина Білетіна. Вона захопилась українською етнічною культурою. Так з’явилися дивовижні портрети сучасних дівчат і жінок у народних строях, які характерні для конкретних регіонів ХІХ - початку ХХ століть.

«Мені цікаві люди, їхні емоції, душевна ритміка. Коли я малюю, то зовсім забуваю про сум, нудьгу. Це заняття викликає в мене почуття постійного інтересу, великого захоплення», - сказала Катерина Білетіна в одному з інтерв'ю.

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

photo_2022-01-04_17-16-26_5.jpgphoto_2022-01-04_17-16-30_2.jpgphoto_2022-01-04_17-16-27_2.jpgphoto_2022-01-04_17-16-26_2.jpg