Завітавши сьогодні до Першого пологового будинку Одеси, ви не зустрінетесь з лікарем Світланою Галич, хоча вона тут працює вже багато років. З першого дня від початку широкомасштабної війни Світлана  Родіонівна прагнула допомагати нашим пораненим воїнам. Зважаючи на її спеціальність, не відразу вдалося реалізувати це цілком свідоме рішення. Та вона добилась свого, і зрештою стала на військову службу, здивувавши цим численних колег і знайомих. Однак ті, хто знає її давно і є близькими друзями, сприйняли це як цілковиту закономірність. Адже знали її головні правила життя: «Хто, якщо не я» і «Змінюйся, або вмирай». І сьогодні, у дні війни, вони обидва набули особливого сенсу.

Лікарка, яку шанують колеги по спеціальності, до якої прагнуть потрапити на консультації та пологи численні пацієнтки, вона, однак, ніколи не обмежувалася виконанням вузько спеціалізованих функцій і здобула великий авторитет як у колі медичної спільноти, так і загалом у широкого загалу одеситів. Учасниця і модератор всіляких симпозіумів та конференцій, популяризатор професії і захисник прав медиків, викладач найвищого ґатунку для студентів і лікар, який залюбки навчає азам допомоги представників різних рятівних і захисних служб, невтомний блогер і авторка книжок… Причому Світлані Родіонівні ставало сил, наполегливості та навіть мужності вв’язатися в бій з будь-якого питання охорони здоров’я, яке набувало актуального звучання чи суспільно важливого значення. До прикладу, це саме вона очолила громадський захист лікарів, на яких завели судову справу, хоча до цього була з ними ледве знайома. Або, скажімо, однією з перших в Одесі зробила щеплення від Ковід-19 і всіляко поширювала свою авторитетну думку про необхідність цього, постійно інформуючи широкий загал про ситуацію з поширенням небезпечної інфекції, вказуючи на певні недоліки чи досягнення в лікуванні хвороби. Її професійну і громадську діяльність суспільство помічало і відзначало перемогою у різних рейтингах – «ТОП-доктор», «100 успішних жінок Одеського регіону» та інших.

0eeaf18fa7c5ceca978b1f06132a1af8.jpg

Однак робота в госпіталі виявилася для тендітної білявки ще тим випробуванням – і фізичним (доводилося бути на ногах по 20 годин поспіль), і моральним (як втримати сльози, заходячи в палату до тяжко поранених?), і професійним. Про останнє сама Світлана Родіонівна жартує: «Довелося з професора гінекології стати інтерном з польової хірургії». Товстезний том з цієї нової для неї у багатьох аспектах науки тепер вона студіює у вільні хвилини. Але головне навчання, звичайно, – це перебування поряд зі справжніми професіоналами своєї справи. І сьогодні лейтенант Галич не лише асистує в операційній, а вже й сама оперує уражених, дістає уламки мін та снарядів.

287743605_5122111897882525_2763143219438759615_n.jpg

Хто ж, якщо не вона? А ще: «Змінюйся, або вмирай». І сьогодні Світлана Галич радикально змінила своє життя, свій фах для того, щоб не вмирали інші – мужні захисники України. Одного разу в інтерв’ю журналу «Фаворит удачі» вона сказала: «Медицина для мене – спосіб життя і мислення, моя філософія. Такий максимальний пріоритет та головний життєвий шлях. Призма, через яку я дивлюся на світ. Справа, якій я служу. Професія, якій я вчуся все своє життя». Своєю багаторічною діяльністю задля народження нових життів, а нині – задля врятування і продовження життя наших співгромадян Світлана Родіонівна абсолютно підтверджує це кредо.

40fc0a09444b4ced8589707c8470a3f5.jpg

Наша глибока пошана і вітання з нагородою лікареві, по-справжньому вірному своїй професії, своєму покликанню, своїм життєвим принципам.

Від редакції:

Почесного звання «Кращий працівник охорони здоров'я міста Одеси» удостоюються медики, які досягли найкращих показників у роботі. До звання додається право на 50-відсоткову муніципальну надбавку до зарплати протягом усього подальшого часу роботи в медзакладах Одеси.