Насамперед керівництво прийняло рішення з метою захисту життя та здоров’я локомотивних бригад, а також самих локомотивів, додатково зміцнити бронепластинами маневрові та магістральні тепловози у місцях розташування паливних баків та дизелів. Ці локомотиви були задіяні у зонах активних бойових дій, зокрема, у Миколаївській області.

Зусиллями одеських залізничників від початку війни було здійснено евакуацію 478 тисяч пасажирів. За добу у піковий період через вокзал «Одеса-Головна» проходило 10-12 тисяч людей. У разі потреби Одеська залізниця готова була евакуювати до 20 тисяч осіб на добу. Щодня із Одеського вокзалу відправлялися два безкоштовні евакуаційні рейси: Одеса – Ужгород та Одеса – Ізмаїл. 9 березня Укрзалізницею спільно з Дунайським пароплавством було запущено новий маршрут, яким можна було дістатися Румунії.

Лише за перший місяць від початку війни Укрзалізниця перевезла пасажирськими вагонами майже 8 тисяч тонн гуманітарного вантажу, що був розподілений країною. Пріоритетними типами вантажів є медикаменти, засоби гігієни, продукти харчування тривалого зберігання, одяг, бутильована вода, дитячі продукти (їжа, підгузки тощо), спальні мішки та каремати.

Відбувалася зміна логістичних умов відповідно до потреб військового часу і варіювання вантажообігу всередині країни та за її межами. Одеська залізниця реагувала миттєво, продовжуючи забезпечувати безперебійний рух та цілодобову евакуацію людей у безпечні місця.

Рівень підготовки, кваліфікація працівників і експлуатація відновних поїздів філії дозволили у найкоротші терміни (від 2 годин до доби) відновлювати зруйновану та пошкоджену інфраструктуру внаслідок ракетних ударів і постійних ворожих обстрілів.

У період загострення дій на південному сході країни здійснювалася організована евакуація залізничників з окупованих територій. Наразі вирішується питання щодо надання місць для проживання в об’єктах тимчасового розміщення працівникам і членам їхніх сімей, які мають статус внутрішньо переміщених осіб, та  тих, які втратили житло. 

Від початку війни до сьогодні Укрзалізниця продовжує підтримувати мобілізованих залізничників виплатами середнього заробітку. Наразі 1645 одеських залізничників служать у лавах ЗСУ та 28 – в ТРО. Працівникам, які отримали поранення, та сім’ям працівників, які загинули в період воєнного стану, надається соціальна підтримка у вигляді грошової допомоги.

– Званням лауреата рейтингу «Хто наближає перемогу: 100 впливових одеситів» відзначено діяльність усього нашого великого колективу, – сказав Сергій Нікулін під час вручення йому диплому. – Перші місяці війни ми взагалі жили на роботі і щомиті були готові реагувати на ситуацію, вживали термінових заходів для ліквідації проблем. Щиро кажучи, я був вражений такою згуртованістю і відданістю, а подеколи – проявами справжньої мужності. Вдячний кожному з одеських залізничників, пишаюся нашими працівниками і радію з того, що очолюю такий колектив!

Фото: Максим Войтенко