Платниками збору є фізична особа - резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи, фізична особа - нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні, податковий агент.

Ставка збору становить 1,5 відсотка від суми доходів, що підлягають оподаткуванню (зокрема, це заробітна плата, іноземні доходи, суми винагород та інших виплат, нарахованих відповідно до умов цивільно-правового договору, пасивні доходи, у тому числі, роялті, дивіденди, страхові виплати та інші).

Також нагадуємо, що з 01 січня 2023 року розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2022 року. При добровільному декларуванні визначених законодавством доходів, громадяни сплачують до бюджету податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. З переліком таких доходів, а також з інформаційними матеріалами щодо декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2022 року можна ознайомитися в банері «Деклараційна кампанія 2023» за посиланням -https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2023/.