Голова Одеської районної ради Віталій Барвіненко взяв участь у VIII Європейському конгресі місцевого самоврядування, який відбувся 6-7 березня в Польщі.

Зокрема, він виступив на панельній дискусії, присвяченій питанню залучення інвестицій у регіони. Для України, яка переживає повномасштабне вороже вторгнення, залучення інвестицій у відбудову країни  матиме ключове значення.

photo 2023 03 19 15 02 47

– Війна в Україні, а перед цим – пандемія COVID-19, стали тими викликами, які оголили низку проблем у глобальному та регіональному вимірах, – зазначив у своєму виступі Віталій Барвіненко. – Зокрема, проблемною виявилася надмірна глобалізація промисловості. Вочевидь, що в осяжному майбутньому матиме місце перехід до локалізації промисловості, що вимагатиме нових підходів та рішень. У контексті відбудови України першочерговим для місцевих органів влади буде забезпечення розумного балансу між інтересами інвесторів та місцевих жителів громад. З іншого боку, вочевидь, що в питанні залучення інвестицій матиме місце конкуренція регіонів. Потрібно розуміти, що головне питання стоятиме не в кількості залучених коштів, а в тому, хто, що та в якій черговості буде залучений до процесів відбудови. Той регіон, який надасть вичерпну відповідь на це комплексне питання, буде форвардом процесів.

photo 2023 03 19 15 02 51

Також голова Одеської районної ради наголосив, що виклики, якими б трагічними вони не були, завжди йдуть поруч з новими можливостями. І війна в Україні також відкриває вікно можливостей для регіонів країн-партнерів України та єврорегіонів.

– Наше спільне завдання полягає у співпраці та координації зусиль, які дозволять знайти цей розумний баланс задля відбудови України не тільки в питанні відновлення інфраструктури, а й в економічному, соціальному та інституційному вимірах, – резюмував Віталій Барвіненко.

Європейський конгрес місцевого самоврядування – комунікаційна платформа для обміну думками і баченням регіональних еліт, лідерів місцевого самоврядування та профільних експертів. Нагадаємо, Одеська районна рада під головуванням Віталія Барвіненка з 2020 року активно розбудовує міжнародне і, закрема, єврорегіональне співробітництво. В жовтні 2022 року в рамках 43-ї пленарної сесії Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Одеська районна рада отримала відзнаку за активну роль у розвитку місцевої демократії в Європі. Це перша районна рада України, яка відзначена на такому високому рівні.

photo 2023 03 19 15 02 43