Громадяни України не втрачатимуть свої вклади й застави у разі націоналізації або ліквідації в Україні банків з російськими засновниками, яких треба було «зачистити» ще півтора року тому. Верховна Рада підтримала відповідні зміни до законодавства, які запропонували депутати «Батьківщини».

На цьому наголосила Голова партії «Батьківщини» Юлія Тимошенко під час обговорення законопроєкту 9107-1 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення процедури виведення з ринку банків в умовах воєнного стану.

Як зазначила Юлія Тимошенко, за пропозицією депутатів «Батьківщини», у разі ліквідації або націоналізації банків з російськими засновниками, українці не втрачатимуть свої вклади, рахунки, або застави, адже їх повертатиме Фонд гарантування вкладів за алгоритмом, схожим з тим, який застосовується у випадку з виведенням з ринку банків з українським капіталом.

«Це абсолютно правильний законопроєкт. По суті, це законопроєкт про «зачистку» російських засновників в українських банках. Системні банки, якщо в них є російські засновники, – націоналізуються. Маленькі банки, не системні, які мають російських засновників, – ліквідуються. Це абсолютно правильно. Але в цьому законопроєкті була норма, що українці, які мають депозити, рахунки в цих банках з російськими засновниками не мали права на відшкодування з Фонду гарантування вкладів, у разі ліквідації такого банку з російськими засновниками», – пояснила лідер «Батьківщини».

На думку Юлії Тимошенко, норма про те, що українці могли розраховувати на повернення своїх грошей та застави лише через механізм репарації після завершення війни була несправедливою по відношення до громадян нашої країни, і депутати «Батьківщини» змогли запропонувати компромісне вирішення проблеми.

«Тепер при ліквідації банків з російськими засновниками, українські вкладники, які мали там депозити, рахунки або застави не втрачатимуть ані своє майно, ані  свої гроші. Фонд гарантування вкладів це компенсуватиме. Нас дослухалися і наша пропозиція врахована», – підсумувала Юлія Тимошенко.