9-11 червня Одеська національна наукова бібліотека проводить загальнонаціональний комплексний захід соціокультурного та науково-комунікативного спрямування ІНТЕЛЕКТ-ФОРУМ, у рамках якого відбудуться ХХІІІ Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині» та IV ОдесаБібліоСаміт – Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю. Локації – у головному приміщенні ОННБ на вул. Пастера, 13

Отже, повномасштабна ворожа агресія не здатна зупинити культурно-мистецький рух в країні. І Одеська національна наукова бібліотека стане місцем зустрічі книголюбів, письменників, фахівців видавничої справи, науковців і літературознавців, мистецтвознавців, ілюстраторів книги, бібліотечних фахівців та широкої громадськості. У такій компанії буде краще видно горизонти розвитку культурної галузі країни.

Ще одна інтерактивна подія форуму – це виставка «Краща книга виставки-форуму «Українська книга на Одещині-2023». Якою буде  наповнення її полиць – повністю залежатиме від відвідувачів.

Будуть представлені новинки близько 100 видавництв, у тому числі – нещодавно створених (!) і тих, які візьмуть участь у форумі вперше. Окрім того, це нагода почути авторів наукових і науково-популярних робіт з історії, образотворчої спадщини, військово-морського етикету, зі сходознавства, археології, бібліографії, криміналістики тощо та художніх творів різних жанрів для дітей та дорослих. А ще ви зможете дізнатися, що пишуть про війну наші співвітчизники… Для фахівців запланована дискусія «Українська книга в час війни і після неї».

У залах найстарішої публічної бібліотеки України і в її затишному внутрішньому дворику, окрім презентацій видавництв з усіх регіонів і автограф-сесій відомих авторів, на шанувальників книги чекають вечірні перфоманси та камерні концерти (волонтерський гурт артистів Одеського національного академічного театру опери та балету «Хвиля», студенти і викладачі Одеського фахового коледжу мистецтв ім. К.Ф. Данькевича тощо). А також –  мистецький ярмарок, модне дефіле «Непереможні діти», мистецький вернісаж художників з Києва та Одеси.

          Особлива родзинка у програмі – виїзне Свято української книги у селищі Авангард 10 червня 2023 року. Там відбудеться урочисте відкриття, концерт, ярмарок, екскурсія містечком, благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ, благодійна акція дарування книжок, презентації з письменниками.

  Метою Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» є сприяння відродженню і розвитку культури в Україні, утвердженню національної ідентичності українського народу та популяризації державної мови, що набуває особливо важливого значення під час війни. Виставка-форум також покликана стимулювати розвиток книговидавничої справи та книгорозповсюдження, сприяти промоції та репрезентації сучасної української книги, вихованню культури читання на кращих зразках вітчизняної та світової літератури в українському перекладі, поповненню бібліотек Одещини сучасною книжковою продукцією.

0135013501350135