З вітальним словом виступив голова ГО «Асоціація слідчих суддів України» Сергій Чванкін, який зазначив, що відповідно до офіційної статистики Офісу Генерального прокурора України, лише за останні 8 років кількість виявлених кіберзлочинів збільшилась майже в 7,5 разів (і це не враховуючи класичні правопорушення з використанням комп'ютерної техніки, а також рівня латентності такої злочинності).

- Враховуючи те, що злочинна діяльність є транснаціональною, насамперед треба розширювати законодавство, спрямоване на розроблення, укладання та ратифікацію міжнародних угод, а також поглиблювати міжнародне співробітництво, - зазначив Сергій Чванкін.

img_3646.jpg

Ректор Державного університету інтелектуальних технологій і зв’язку Олександр Назаренко підкреслив, що університет постійно тримає руку на пульсі головних подій в освітньому та науковому просторі. Зараз активно втілюються нові напрямки підготовки – такі як ІТ-право та кібербезпека. Економічні та гуманітарні дисципліни вивчаються з акцентом на подальше працевлаштування випускників в різних установах ІТ-сфери.

- Велика кількість наших студентів-випускників працюють у кіберполіції і багато роблять для нашої країни сьогодні. Ми, як викладачі вишів, маємо розуміти, що саме є найнеобхіднішим для працівників кіберполіції, військових, судів тощо, - додав Олександр Назаренко.  

img_3613.jpg

Заслужений юрист України, адвокат, доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри цивільного процесу НУ «Одеська юридична академія» Неллі Голубєва під час вітального слова зробила акцент на тому, що IT-сфера стрімко змінюється, а процес адаптації до цих змін відбувається фактично безперервно. З розвитком технологій прогресують і кіберзлочини: з’являються нові види та способи їх реалізації.

- Найголовнішою і глобальною проблемою залишається питання виявлення і фіксації доказів скоєння кіберзлочину та розслідування такого діяння в цілому. Саме тому слід об’єднувати зусилля правоохоронної, судової систем, спецслужб та наукової спільноти, здійснивши при цьому належне кадрове та матеріально-технічне забезпечення, - підкреслила Неллі Голубєва.

img_3707.jpg

Голова «Спілки юристів Одеської області», керуючий партнер LEGAL PARTNER Олександр Рябець зазначив, що вказаний формат заходу є дуже актуальним, адже проблема кіберзлочинності набула ще більшої актуальності в умовах воєнного стану.

- Сьогодні дуже стрімко змінюються тенденції, в тому числі і на злочини, однак законодавство, на жаль, залишається «не модернізованим». Його можна покращувати лише тоді, коли народжуються фахівці у різних галузях. Закони набагато кращі, коли їх пишуть не народні депутати, а справжні знавці сфери своєї діяльності, - додав Олександр Рябець. – Я вдячний організаторам круглого столу за привернення уваги до такої важливої теми, бо звичайні громадяни, а також постраждалі від кіберзлочинців, часто не знають, що робити у подібних ситуаціях. Ми ж таким чином зможемо напрацювати рекомендації для людей простою мовою, які допоможуть уникнути нових кіберзлочинів.

msg-737928333-194286_1.jpg

Викладачі Державного університету інтелектуальних технологій і зв’язку Євген Васіліу та Сергій Стайкуца під час заходу окреслили цілі та завдання закладів вищої освіти у боротьбі з кіберзлочинністю.

img_3520.jpg

img_3650.jpg

img_3658.jpg

Дмитро Семенюк – начальник відділу Департаменту кіберполіції Національної поліції України розповів про особливості досудового розслідування кіберзлочинів: актуальні проблеми та шляхи вирішення. Доповідач ретельно зупинився на 4 проблемах:

1) проблемі оцінки протоколів оглядів оперативних працивників та слідчих у порівнянні із висновками експертів;

2) проблемі отримання інформації від іноземних правоохоронців в рамках міжнародно-правового доручення;

3) проблемі сприйняття масштабу та соціальної небезпеки кіберзлочинів, і як наслідок проблеми погодження санкцій на тимчасовий доступ, обшук, затримання, арешт майна або прав розпоряджатися фінансами.

4) проблемі опрацювання криптоактивів - практика вилучення, арешту, повернення власникові, зберігання до рішення суду.

img_3722_1.jpg

Про алгоритм збирання доказів підрозділами по боротьбі з кіберзлочинністю по окремим категоріям злочинів доповів заступник начальника управління-начальник управління першого відділу Управління протидії кіберзлочинам в Одеській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України Олександр Плахотнюк.

img_3735.jpg

На завершення заходу учасники обговорили подальший план дій та окреслили основні напрямки майбутньої співпраці. Попередньо наступну зустріч члени круглого столу призначили на вересень.

img_3751.jpg