Одеська національна наукова бібліотека 27 жовтня об 11-й годині спільно з партнером – ТВ Суспільне Одеса – приєднається до Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності, який приурочено до Дня української писемності та мови.

В спеціально облаштованому укритті ОННБ разом із фахівцями бібліотеки диктант писатимуть викладачі й студенти провідних вишів Одеси та артисти Одеського академічного українського музично-драматичного театру імені В. Василька. Актори театру також привітають своїми виступами учасників Радіодиктанту національної єдності, які прийдуть його писати до бібліотеки.  

Авторкою цьогорічного Радіодиктанту під назвою «Дороги України» стала українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко. До методичної роботи також долучилася мовознавець, доктор філологічних наук Лариса Масенко.

Читати текст Радіодиктанту-2023 буде відомий актор театру та кіно Олексій Гнатковський, який зіграв Івана Довбуша у фільмі «Довбуш».

Долучитися до Радіодиктанту національної єдності онлайн можна на хвилях Українського радіо та Радіо Культура; наживо в ефірі телеканалу Суспільне Культура; на YouTube-каналі Українського радіо; на Facebook-сторінках Суспільного.

Текст Радіодиктанту національної єдності оприлюднять у понеділок, 30 жовтня, об 11:00 на сайті Українського радіо та «Суспільне Культура».

Диктанти на перевірку надсилають на e-mail Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.. Паперові листи – за адресою: Київ, 01001, вул. Хрещатик, 26, не пізніше 29 жовтня.

До теми.

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності започаткувала команда Українського радіо у 2000 році задля єднання довкола мови. Відтоді він став найбільшим щорічним україномовним флешмобом, місія якого – не стільки перевірити знання мови, скільки об’єднати українців світу. До Радіодиктанту-2022 долучилася рекордна кількість учасників – понад пів мільйона. Попри загрози війни українці писали з бомбосховищ, укриттів, з фронту, також писали як українці, так й іноземці на шести континентах нашої планети, навіть науковці на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді.

За кілька годин торік Радіодиктант набрав понад мільйон переглядів у TikTok. На перевірку тексту Радіодиктанту на Українське радіо загалом надійшло понад 30 тисяч електронних листів і майже 10 тисяч паперових. Редакція Українського радіо отримала листи з усіх куточків України, зокрема, із тимчасово окупованих територій, а також із понад двадцяти іноземних країн. Щороку акція набуває все більшого розмаху й об’єднує українців з усіх куточків світу в боротьбі за власну ідентичність та свободу.