Скандал у світі спорту, котрий набуває широкого розголосу. Федерація футболу перестала підтримувати клуби й наживається на їх членах. Гість журналу Millenium Club АНАТОЛІЙ КОЛОМІЄЦЬ дав відверте інтерв’ю та розповів справжню ситуацію навколо аматорського футболу в Одеській області. Про все це читайте далі.

– Вітаю вас, Анатолію! Говорити будемо сьогодні про діяльність відомого одеського футбольного клубу «Малинівськ». Ви – президент цього клубу. Розкажіть нам історію його заснування.
– Це аматорська футбольна команда, яка була заснована у 2017 році. Названа на честь маршала Малиновського – це наш земляк, який звільняв Одесу від фашистів. Ми вирішили присвятити йому нашу назву, бо клуб розташований в однойменному районі.
– Чим зараз займається клуб? Які поставлені задачі на порядок денний?
– У нас пройшло відкриття Кубка зимової першості аматорської футбольної ліги. Зараз клуб грає з іншими командами й готується до фінальної частини.
– Чи є якісь новини клубу, які б Ви хотіли презентувати у нашому журналі? Чого очікувати фанатам цієї зими від команди?
– З новин – це те, що ми вже котрий рік постіль боремось за підтримку нашої команди, але Федерація футболу нас просто не чує. Не лише нас, усі команди.
– Ви стверджуєте, що розвиток спорту в останні роки просто зупинився. Чим можете це аргументувати?
– Так, про спорт, досягнення, змагання та командний дух зараз взагалі ніхто не думає. Головна ціль – нажитися на членах клубів, поставити весь процес на комерцію. І це стосується команд будь-якого віку. Батьки переплачують у кілька разів участь своїх дітей в спорті, й це не нормально.
На сьогодні Федерація майже нічим не допомагає, а команди (дорослі та дитячі) тримаються на людях, котрі щиро люблять футбол та підтримують його з власної кишені.
– Чому ж склалася така ситуація, як гадаєте?
Я в усьому звинувачую Федерацію футболу, вона вже кілька років як перестала допомагати звичайним аматорським командам. Про розвиток цієї сфери я вже навіть мовчу.

Більш того, Федерація розділилась на багато комерційних проєктів приватних осіб. Ті люди, котрі сидять у президії, займаються лише своїм надмірним та незаконним заробітком. Вони встановлюють жорсткі правила нашої діяльності, височезні членські внески, не йдуть на зустріч командам тощо. Тобто ми маємо мовчки грати та платити за це потрійну ціну. При тому, що бюджет Федерація отримує від держави та областей. Куди дівається така велика гора грошей?
Як приклад, за останні роки клуб «Малинівськ» взяв майже усі титули в місті та області, й нам жодного разу Федерація не подарувала не те що б нову форму, а й жодного м’яча. У той час як ми регулярно платили їм усі побори: за використання поля, роботу судді, інвентар тощо.
Я хочу, щоб ви розуміли, Федерація існує для команд і завдяки їм, а замість допомоги влаштовує нам усім проблеми.
– Як у такому випадку команда досі тримається разом?
– Все завдяки спільному ентузіазмі, любові до цієї гри й однодумцях. Вдячний усім, хто докладає, як і я, максимум зусиль для розвитку аматорського футболу, бо без нас його б вже не було в країні.
– Чому аматорські футбольні клуби дуже важливі для життя громади?
– Бо це місце, де збираються однодумці й роблять щось разом, ставлять цілі, досягають їх, покращують своє та життя громади. Ми даємо можливість молодим хлопцям не гуляти у підворіттях, нищити своє здоров’я забороненими речовинами, а спробувати себе у спорті та стати кимось більшим.
Також ми даємо можливість провести у нашому клубі канікули, різноманітні ігри для підлітків та дітей тощо. А ще підтримувати свою футбольну практику тим гравцям, котрі націлені на виїзд до закордонної команди.
– Користуючись можливістю, до кого б Ви хотіли звернутися з даною проблемою через наш журнал?
– Гадаю, єдиний, до кого я міг би звернутися з проханням змінити усю цю ситуацію – це можливий майбутній керівник Федерації футболу України. Його мають призначити після нового року в кінці січня.
Дуже сподіваюся, що він буде щиро любити нашу справу, звільнить усіх корупціонерів та працюватиме на благо футбольних команд, а не власного гаманця. Не буде висмоктувати з дитячих клубів внески, а зробить все, аби малі українці не полишали спорт.
А ми, справжні любителі футболу, зі свого боку будемо продовжувати нашу справу попри усі труднощі даної системи.