Україна – один з найбільших у світі виробників різноманітної сільськогосподарської продукції, і це не лише зерно, а й різні види м’яса, молочна продукція, олія, мед, горіхи. Після того, як Росія, унеможливила безперебійний експорт морським транспортом, захопивши та заблокувавши українські порти в Чорному та Азовському морях, український агроекспорт був змушений шукати нові логістичні шляхи до споживачів. І однією з альтернатив стали залізничні перевезення. Як змінився цей ринок цьогоріч розповів В’ячеслав Воротнюк, співвласник «Надійної транспортної компанії», яка займається українським експортом.

– Як змінився ринок залізничних перевезень за 2023 рік ?

– В цілому зараз ситуація з ринком залізничних перевезень більш-менш стабільна. Ми були вимушені адаптуватися до наслідків подорожчання логістики. Цьогоріч змінився попит та пропозиції на ринку. Наприклад, українську кукурудзу треба було встигнути продати до бразильської. Тому аграрії у липні-серпні терміново вивозили пшеницю, щоб звільнити склади під кукурудзу, половину якої прагнули встигнути вивезти до грудня. І цей цикл зумовлював дисбаланс на ринку залізничних перевезень, коли кожної осені підвищений попит на перевезення стає чинником дефіциту провізних спроможностей та сезонного зростання вартості логістики.

– Як саме аграрії змушені були адаптуватися до підвищення цін на логістику і з якими викликами компанії-перевізники зіштовхнулися?

– Суттєва частка аграріїв переходить на ріпак, соняшник та інші культури, вартість яких здатна витримати дорогу логістику. Але треба розуміти, що залізничні системи України та Європи – різні. В Україні ширина колії 1520 мм, а в країнах ЄС – 1435 мм. Отже, на кордоні доводиться або перевантажувати вантаж з одного вагона в інший, або переставляти візки на вагонах. Також є невелика спроба робити це за допомогою контейнерів, але з ними зараз теж не так просто. Потенціал прикордонних переходів використовується не на повну потужність, це взагалі досить складне питання, яке потребує детального розгляду. 

– Чи збільшилися обсяги експорту порівняно з 2022 роком ?

– Загалом перевезення на експорт, за даними різних аналітичних джерел, десь до 6 мільйонів тонн, що складає приблизно плюс 56,2% порівняно з 2022 роком. Така картина стала наслідком саботажу країною-агресором так званого «зернового коридору».

– З початку повномасштабного вторгнення наскільки подорожчали перевезення ?

– Тарифи подорожчали вчетверо через збільшення відстані, загальну нестачу парку (вагони/вантажівки) та обмежену пропускну спроможність інфраструктури. Відбулося й підняття ціни на користування вагонами в період масового експорту зернових культур. Укрзалізниця заявляє, що не передбачено ніякого підвищення на 2024 рік. Але стоїть відкритим питання можливої індексації.

– Які основні маршрути логістики? До яких країн?

– Основні маршрути – це так звані технічні рейси. Коли перевезення відбувається в одному напрямку. А є також маятникові маршрути – це коли прямування транспортного засобу в прямому та зворотньому напрямках проходять по одній и тій же трасі.

В основному це транзитні країни, де вантажі перевантажують на інший вид транспортного засобу. Порти Румунії – Константа, Польщі – Гдиня та Гданськ та в напрямках Болгарії, Угорщини, Словаччини. Або до кінцевих отримувачів в Італії, Німеччини, Іспанії та інших.

uz.png

– Найбільш популярні номенклатури?

– У 2023 році найбільш популярними категоріями вантажів стали мінеральні будматеріали, кам’яне вугілля, залізна й марганцева руда, зерно і продукти помолу, а також чорні метали. Серед зернових вагому частку експорту займала кукурудза. Вона давала найбільшу масу зернового вантажу для залізниці.

– Чи є статистичні данні?

– Лише за листопад 2023 року було перевезено 14 мільйонів тонн вантажів, що на 33,8% більше, ніж у той самий період минулого року. Внутрішні перевезення становили 7,3 мільйона тонн, що на 19% більше, ніж у листопаді 2022 року. Експорт збільшився до 6 мільйонів тонн, таким чином зрісши на 56,2%, а ось імпорт досяг 679 тисяч тонн, що показує збільшення на 35,4%. Транзитні перевезення склали 65,5 тисячі тонн. У листопаді найбільший обсяг перевезень припав на зерно, яке складає 3 мільйони тонн.

– Який відсоток експорту зернових займають залізничні перевезення ?

– До війни в Україні лише 11% всього експорту здійснювалося залізницею. Зараз цей відсоток значно виріс – до 40%.

– Зважаючи на війну, які перспективи розвитку транспортування залізничним транспортом?

– Є підстави очікувати збільшення залізничного тарифу на перевезення і додаткових статей витрат на перевезення вантажу. Укрзалізниця як державний монополіст буде старатись компенсувати зменшення доходів від експлуатації власного парку зерновозів через відмову від нього вантажовласниками на користь приватного. Не виключене збільшення нових «комерційних зборів – податків» на приватні парки зерновозів, або навіть відверта комерційна боротьба з ними. Зупинити це нескінченне коло комерційної боротьби може тільки держава як акціонер «Укрзалізниці», якщо Кабмін з Офісом Президента проявлять політичну волю та проаналізують причинно-наслідкові зв’язки здорожчання залізничної логістики в рік війни та усунуть першопричини. Звичайно ж, перевезення залізничним і автотранспортом до європейських портів та портів України буде тривати.