Організація працює в Україні з 2014 року, однак у 2022 році, з початком повномасштабної війни, рада розпочала роботу в офісі в Одесі під керівництвом регіонального офісу в Молдові. На сьогоднішній день Південний регіональний офіс передано від NRC Молдова до NRC Україна, включаючи його відповідальність за діяльність в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях.

Як розповіли представники Норвезької ради,  за оцінками, у 2023 році 17,6 мільйона людей потребували гуманітарної допомоги, у тому числі 6,3 мільйона внутрішньо переміщених осіб та 11,3 мільйона людей, які повернулися або залишилися вдома. У 2022 році гуманітарну допомогу отримали майже 16 мільйонів людей.

Одним з пріоритетних напрямків роботи в раді вважають інформаційну та правову допомогу, чим займається й Громадський центр правосуддя Одеської області, що функціонує на базі Київського райсуду м. Одеси та надає безкоштовну допомогу усім без виключення.

- Незважаючи на те, що ні я, ні мої заступники, ні працівники апарату не мають права працювати в центрі на платній основі, ми все одно спілкуємось з людьми та надаємо їм правову допомогу на безоплатній основі. Вважаю, що наша співпраця з Норвезькою радою у справах біженців дасть свої плоди і ми відкриємо для наших відвідувачів ще більше можливостей, зможемо надавати ще більше допомоги та направляти їх правильним шляхом, - зазначив голова ГО «Асоціація слідчих суддів України» Сергій Чванкін.

photo_5336977777519353129_y.jpg

Представники організації представили можливості своєї роботи під час презентації експертам Громадського центру правосуддя. Зокрема, детально розповіли про компенсацію за пошкодження та знищення майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією рф.

photo_5336977777519353128_y.jpgphoto_5336977777519353130_y.jpgphoto_5336977777519353127_y.jpg

За словами експертів, претендувати на такі компенсації можуть люди, чиє майно не знаходиться на тимчасово окупованих територіях. Мова йде про квартири, інші житлові приміщення в будівлі, садові та дачні будинки, об’єкти будівництва, складові частини об’єктів будівництва. Право на компенсацію мають фізичні особи, а також ОСББ, управителі, ЖБК (у разі отримання компенсації за пошкоджене спільне майно багатоквартирного будинку). При цьому отримувачами не можуть бути санкційні особи, особи, засуджені за злочини проти основ національної безпеки та їх спадкоємці. У пріоритеті – учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни, багатодітні сім’ї та особи з інвалідністю І та ІІ груп.

Також NRC надає допомогу людям у оформленні документів для державної програми ЄВідновлення. Члени ради детально розповіли всі нюанси та поділилися з експертами Громадського центру правосуддя власним досвідом та напрацюваннями.

Надалі в рамках співпраці члени організації разом з експертами ГЦП надаватимуть грамотну правову допомогу всім охочим з питань компенсації коштів на відновлення майна. Така практика послугує значною допомогою громадянам у нелегкий для країни час.

photo_5336977777519353131_y.jpg