14 травня в Одесі відбулися урочистості до Дня пам'яті українців, які рятували євреїв у роки Другої світової війни. Незважаючи на холодну погоду, захід, організований Одеською Асоціацією євреїв-колишніх в'язнів гетто та нацистських концтаборів пройшов у теплій обстановці.

Україна посідає четверте місце у світі за кількістю Праведників світу, почесного звання удостоєно понад 2690 громадян України. Серед них понад 160 мешканців м. Одеси та області, на честь яких у Прохорівському сквері на Алеї Праведників встановлено пам'ятні таблички.

В церемонії прийняли участь перший заступник голови Одеської облради Олег Радковський, заступник Одеського міського голови Павло Вугельман та городяни.

07

04

Голова Асоціації Роман Шварцман, у своєму виступі, розповів про багатьох відомих Праведників світу з Європи та Праведників України, які проживали в Одесі та області: «Ці люди рятували осіб єврейської національності незважаючи на смертельну небезпеку, яка загрожувала їм та їхнім близьким. І ми маємо пам'ять про їхній подвиг зберегти в наших серцях».

02

03

05

Наприкінці мітингу всі присутні поклали квіти до пам'ятника, з якого починалася скорботна Дорога смерті та до табличок Праведників світу, встановлених на Алеї Праведників у сквері.

Під час Голокосту, за різними оцінками вчених, у Європі було знищено близько 6 мільйонів євреїв. Чверть із них, за оцінками істориків, стали жертвами нацистів на території України. І цифра могла бути набагато більшою, якби не самовідданість тих, хто ризикуючи своїм життям під час Другої світової війни, рятували євреїв від смерті.

10

11

08