Фігуранти зберігали електронні сигарети без марок акцизного податку та аксесуари до них в орендованих квартирах і нежитлових приміщеннях на території паркінгу одного з житлових комплексів Одеси. Протягом року здійснювали відправлення за допомогою кур'єрських служб доставки по всій території України. Оплату приймали на банківську картку або за допомогою переказів кур'єрської служби.

Також встановлено, що при реалізації товару продавці не перевіряли вік покупців, тому вказану продукцію могли придбати неповнолітні.

Співробітники БЕБ провели обшуки за місцем проживання продавців, у нежитлових приміщеннях, які були спеціально пристосовані для зберігання незаконно виготовлених тютюнових виробів, а також в авто, на якому перевозили товар. У результаті вилучили понад 2 тисяч електронних сигарет, рідини до них у ємностях по 10, 15, 30 мл, змінні картриджи для електронних сигарет, кошти отримані від незаконної діяльності, мобільні телефони та транспортний засіб. Орієнтовна вартість вилученого становить 3,2 млн грн.

“З початку року в роботі у детективів Теруправління перебуває більше 20 кримінальних проваджень за статтею 204 Кримінального кодексу (Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів). За цей період з незаконного обігу нашими співробітниками було вилучено підакцизних товарів на понад 90 млн грн, з них саме тютюнових виробів на майже 88 млн грн, припинено діяльність 6 цехів з виробництва незаконно виготовлених підакцизних товарів. До суду скеровано 13 кримінальних проваджень відносно 21 осіб, в тому числі 2 кримінальних провадження стосовно організованих злочинних груп, 2 кримінальні провадження пов`язані з легалізацією злочинного майна, 1 кримінальне провадження за фактом смерті 8 осіб на території Одеської області внаслідок вживання незаконно виготовлених підакцизних товарів. Окрім цього, у поточному році 8 осіб визнано винними у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ст. 204 КК України відповідними вироками суду. Загалом протягом поточного року 26 особам повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ст. 204 КК України”, - прокоментував керівник Територіального управління БЕБ в Одеській області Сергій Мунтян.

Виявлену продукцію направлено для проведення експертизи. Наразі слідчі дії тривають, встановлюється повне коло осіб, причетних до незаконної діяльності.

Оперативний супровід здійснюють представники 26 прикордонного загону. Процесуальне керівництво - Одеська обласна прокуратура.