Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко переконана, що державну політику в країні має формувати влада, а не закордонні експерти та іноземці в дорадчих радах. Про це вона наголосила під час обговорення законопроєкту № 6490-д про особливості формування митної служби України.

«Це вже не перший і не другий, і не третій законопроєкт, яким прямо говориться, що українські органи влади не здатні виконати свої функції. І такими законами встановлюються дорадчі ради з участю іноземних громадян, комісії по відбору кадрів із залученням контрольної частини іноземних громадян і так далі. Тобто ціла низка законів, починаючи від формування Конституційного Суду, який відданий на аутсорсинг іноземним громадянам, іноземним міжнародним структурам без будь-яких критеріїв, потім у нас Вища рада правосуддя так формується, потім дисциплінарні комісії так формуються. І зараз вже прийшли до точки, коли вже митні органи будуть формуватися іноземними експертами й будуть даватися імперативно ці кандидатури, і болванчики на місцях будуть просто підписувати це і призначати», – обурено наголосила Юлія Тимошенко.

На її думку, це перша влада в Україні, яка віддає всі органи державної влади на аутсорсинг в управління якимось невідомим «міжнародним обличчям».  Вона поцікавилася в колег, чи розуміють вони наслідки таких дій, і чи розуміють зміст поняття «суверенітет», принагідно пояснивши присутнім, що він означає: «Це коли народ України обирає органи, які управляють українським життям в інтересах українського народу, української держави. І ніхто, крім українського народу й української держави, не може управляти будь-якими процесами в Україні».

Окрім цього, Юлія Тимошенко підкреслила, що міжнародних експертів український народ не обирав та не уповноважував формувати державну політику, отже, вони й не несуть ніякої відповідальності.

«У мене запитання, а хто перед народом України буде відповідати за їхні рішення? Яка політична відповідальність у міжнародних експертів, які ніким не обиралися, ніким не призначалися, не проходили виборів в країні, хто буде відповідати за їхні рішення? Я переконана, що ви зараз тупо натиснете зелену кнопку, у мене сумнівів немає. Але я просто хочу, щоби хоча б щось докотилося до вашого незрілого розуму. Ми голосуємо проти», – наголосила лідерка «Батьківщини».