Уже вдесяте журналісти Південноукраїнського Медіа Холдингу підготували рейтинг «100 впливових одеситів» (з доповненням «Хто наближає перемогу» в останні три роки). Як і будь-який інший, він ґрунтується на об’єктивному аналізі діяльності претендентів на звання лауреатів та їхній відповідності посаді, яку вони обіймають, а насамперед враховано те, який вплив ця діяльність має на життя нашого регіону і його жителів.

Щодо перших позицій, то закономірно на них стоять військові керівники. Незмінно ось уже кілька років на перших позиціях у списку Командувач ВМС ЗСУ Олексій Неїжпапа і Командувач повітряного командування «Південь» Дмитро Карпенко. Саме їм одесити мають дякувати за безпечне море і небо. А ось очолює рейтинг новий Командувач військ Оперативного командування «Південь» Геннадій Шаповалов, який на першому місці саме завдяки своїй посаді, адже обійняв її нещодавно і ще мало нам знайомий. Будемо сподіватися, що з часом він здобуде такий же авторитет поміж одеситів, як і його попередник – Андрій Ковальчук, який  залишився у рейтингу вже як ректор військової академії.

Певно, найбільшою зміною у першій десятці є присутність поміж військовими на п’ятій позиції голови Одеської облдержадміністрації Олега Кіпера. За досить короткий термін роботи на цій посаді він справді став дуже впливовою персоною, причому у багатьох аспектах нашого життя. Міський голова Геннадій Труханов піднявся на один рядок у рейтингу і завершує найвпливовішу десятку, що теж цілком закономірно, зважаючи на його активність як на міському, так і на міжнародному рівні. А ось голова облради Григорій Діденко, який минулого року йшов за мером, посунувся у рейтингу аж до восьмої десятки, адже обшуки та підозри у корупції дуже позначилися на його авторитетові і впливовості.       

Далі цьогорічний рейтинг наслідує принцип минулорічного: попереду ті, хто сьогодні захищає нас від російської агресії, ліквідує наслідки ворожих атак і  рятує людей, забезпечує охорону правопорядку та функціонування об'єктів життєдіяльності міста і області. І тут одна суттєва зміна: Ганна Позднякова «виросла» до заступника міського голови, і це не було несподіванкою, зважаючи на її успішну діяльність на попередній посаді.

Серед лауреатів також – наші земляки, які надають медичну допомогу військовослужбовцям та цивільним, працюють на економіку регіону і країни, допомагають вижити у важкий час вимушеним переселенцям та малозабезпеченим людям, захищають права людей у різних аспектах, попри все забезпечують високий рівень вітчизняної культури…

Ми, журналісти, ще раз наголошуємо: впливовий – не завжди бездоганний авторитет, улюбленець народу тощо. Іноді посада, влада, матеріальний статус дозволяють впливати на наше життя набагато сильніше, ніж закони чи високі моральні принципи. Чи можна бути впливовим, але «поганим»? На жаль, так, хоча й хочеться, щоб таких осіб у подібних проєктах було поменше…

Рейтинг склали журналісти Південноукраїнського медіа холдингу. Наш проєкт – це прагнення засвідчити, що одесити непохитно вірять у перемогу України і постійно докладають величезних зусиль до досягнення миру!

Колектив журналістів Південноукраїнського медіа холдингу, ІА «Одеса-медіа», БФ «Журналісти за демократію»