Німесил - у Польщі коштує приблизно 190 грн, а в Україні в 2,5 рази дорожче, АЦЦ Лонг в Польщі - 220 грн, в Україні - 385 грн, Мазь Траумель в Словаччині коштує 350 грн, в Україні - 751 грн. І на цьому заробляють мільярди, на здоров’ї українців.

Юлія Тимошенко жорстко розкритикувала систему закупівлі ліків в Україні та розпочала боротьбу проти фармакологічних монополістів-посередників.

«В Україні діє корумпована модель торгівлі ліками, яку непрофесійна влада кришує на всіх рівнях». За словами Юлії Тимошенко, між українськими заводами-виробниками ліків і аптеками вбудовані два гігантські монополісти-посередники, які закуповують майже 80% від всього обсягу виробництва ліків в Україні. Саме це є головною причиною необґрунтовано завищених цін на медичні препарати. Щоб зробити ліки доступними для людей, лідерка «Батьківщини» пропонує ліквідувати цих посередників, законодавчо зобов’язавши аптечні мережі закуповувати ліки лише в системі Prozzoro на тендерній основі. Також вона пропонує встановити ліміт для посередників у закупівлі ліків у виробника на рівні 15-20 %. Зламати монополію, на думку колишньої прем’єрки, можна дозволивши аптекам купувати ліки іноземного виробництва, які не зареєстровані в Україні, але мають сертифікати якості США, Великої Британії, країн ЄС, Канади, Японії та інших. Спрощене кредитування аптечних мереж також дозволить швидко ліквідувати посередників. На ухваленні цих рішень Юлія Тимошенко наполягатиме у Верховній Раді шляхом внесення правок до законопроєкту №11520.