Крім підвищення тарифів, збільшення податків, здорожчання товарів і послуг, українці мають вдвічі переплачувати, купуючи ліки найпершої потреби. Така ситуація, на думку Юлії Тимошенко, спровокована штучно створеною монополією на торгівлю ліками, а також вбивчою бездіяльністю влади у цьому питанні.

Лідерка «Батьківщини» переконана, що навести лад у галузі та знизити ціни на медпрепарати можна у найстисліші терміни, потрібна лише політична воля для викорінення посередників між українськими заводами-виробниками ліків та аптечними мережами.

Для цього треба усунути монополію на торгівлю ліками та дозволити аптечним мережам купувати ліки іноземного виробництва, які не зареєстровані в Україні, але мають сертифікати якості США, Великої Британії, країн ЄС, Канади, Японії та інших.

Крім того, аптечні мережі мають закуповувати ліки винятково в системі Prozzoro, на тендерній основі. Також для них треба спростити кредитування. А для посередників – встановити ліміт на викуп медпрепаратів у виробника на рівні 15-20%.

На переконання Тимошенко, це зламає монополію посередників та призведе до негайного зниження ціни. Покласти край мафії посередників Юлія Тимошенко збирається, домігшись ухвалення відповідних правок до законопроєкту №11520.